Meditation

Andningsmeditation

Man andas på olika sätt när man är uppe i varv och när man är lugn. Andningen anpassar sig efter sinnesstämningen kan man säga. Men det fungerar också åt andra hållet. Det går att göra sig själv lugn genom att ändra sitt sätt att andas.

Andningsmeditation för bättre fokus

I den här meditationen får du hjälp att hitta ett djupare sätt att andas och får också träna på att vara avslappnat fokuserad.

Andningsmeditation

Bakgrund

När man är stressad eller koncentrerad andas man ofta med små andetag högt upp i bröstkorgen. Det gör att man inte byter ut särskilt mycket av den luft som finns i lungorna. Den sortens andetag hänger ihop med den del av vårt nervsystem (sympatiska nervsystemet) som talar om för kroppen att den ska vara aktiverad och lite spänd.

Den andra delen av vårt nervsystem är kroppens lugn-och-ro-system (parasympatiska nervsystemet). Det är aktivt när vi känner oss avslappnade och trygga och gör det möjligt för kroppen att återhämta sig och reparera eventuella skador. Det gör också att blodtrycket sjunker och pulsen går ner, vilket automatiskt fördjupar våra andetag.

Det som är mest naturligt för våra kroppar och hjärnor är att växla mellan stress och avslappning. Då kan kroppen själv reglera nivåerna av stresshormoner mm. Om vi däremot är uppe i varv större delen av tiden blir det svårare för kroppen att hitta en bra balans. Det fina är dock att det går att hjälpa sig själv och sin kropp genom att aktivt välja att andas djupare, då djupa andetag aktiverar kroppens lugn-och-ro-system.