Om yoga


Om yoga

TingshaklockorYoga har sitt ursprung i Indien och syftet med yoga är att uppnå harmoni både fysiskt och mentalt. Under en yogaklass jobbar man aktivt med andningen, och kombinerar den med fysiska rörelser och meditationstekniker. 

Det är svårt att beskriva yogan utan att det låter lite högtravande, men låt dig inte avskräckas. Du bestämmer själv vad yoga ska vara för dig. Kanske tycker du att det räcker med att yogan är en skön och bra träningsform som hjälper dig att komma ner i varv. Det är helt okej i så fall. Det finns inga krav på att man ska vara eller känna på något speciellt sätt.

Andning och fysiska positioner

De olika yogapositionerna har utformats för att “vitalisera och balansera” kroppens funktioner. Andingen är central för att den anses vara källan till allt liv och energi i kroppen. Andingsövningar kallas inom yogan för pranayama, vilket betyder “förlängning av livskraften”.

De lite mer fysiskt ansträngande yogaövningarna gör att man blir starkare och rörligare, men förbereder också kropp och sinne för meditation. Med den dynamiska yogan, där rörelserna flyter in i varandra, kan yogan i sig kännas som meditation i rörelse. Det är även lättare att slappna av fullt ut när man först har gjort lite mer fysiska övningar som kräver att man fokuserar på det man gör för att man ska kunna utföra dem. Flera av yogaövningarna i Viryayogan och andra dynamiska yogaformer tränar balansen och kräver att man är fokuserad, vilket gör det svårt att tänka på annat under tiden.

Genom yogan tränar man sig på att fokusera på det som händer just nu, och får redskap som gör det lättare att bevara lugnet även utanför yogamattan. Här kan du läsa mera: Yogans historia.

 

Ordet yoga kommer från ordet ”yuj” på sanskrit, som betyder ”att förena”. Tanken är att man med yogans hjälp förenar kroppen och sinnet, och på ett högre plan, sitt medvetande med det universella medvetandet.